Kiek kofeino yra matcha arbatoje?

Kiek kofeino yra matcha arbatoje?

Svarstai pakeisti savo kasdieninį puodelį (ar kelis) kavos į matcha? O gal nori pakeisti ją kitu gėrimu? Pavyzdžiui, matcha?

Matcha – tai miltelių pavidalo žalioji arbata, gaunama iš augalo Camellia sinensis. Nors matcha gaminama iš to paties augalo kaip ir paprasta žalioji arbata, jos auginimo ir paruošimo būdas skiriasi.

Dėl savo auginimo būdo matcha turi labai daug antioksidantų – junginių, kurie apsaugo nuo organizmo ląstelių pažeidimų, galinčių sukelti ligas. Dėl tos pačios priežasties ji taip pat turi daugiau kofeino nei kitos žaliosios arbatos. 

Matcha kofeino kiekis, palyginti su žaliąja arbata

Paprastoje žalios arbatos puodelyje yra apie 28 miligramai kofeino. Šis skaičius yra apytikslis, nes kofeino kiekis gali labai skirtis ir priklausyti nuo pačios arbatos kiekio, šviežumo ir paruošimo.  Paprastai matcha puodelyje, į kurį įberta vienas arbatinis šaukštelis matcha miltelių, yra apie 35–70 miligramų kofeino. Be abejo, šitas skaičius gali kisti priklausomai nuo paruošimo būdo.

Tačiau tikriausiai įdomiau būtų palyginti matcha arbatą ir kavos puodelį – kur yra daugiau kofeino?

Ar matcha turi tiek pat kofeino, kaip ir kava?

Jei ketinate pereiti nuo kavos prie matcha arbatos, galime iš karto pasakyti, kad matcha turės vidutiniškai mažiau kofeino nei kava. Vidutiniame matcha puodelyje bus apie 35–70mg kofeino, o tokiame pat puodelyje kavos bus apie 100 mg ar daugiau.

Vis dėlto vien tik kofeino kiekis nepapasakoja visos istorijos. Matcha arbatoje, kitaip nei kavoje, yra L-teanino, kuris kartu su kofeinu gali padėti efektyviau sumažinti stresą, nuovargį ir drauge padidinti budrumo jausmą. Todėl jos poveikis nebūtinai yra silpnesnis, jis tiesiog skiriasi. Šis skirtumas ypač aktualus tiems, kurie nori sureguliuoti ir dienos metu palaikyti pastovesnį energijos lygį.

Su matchą nepatirsite vidudienio „energijos nuosmukio“!

Jei vienas iš jūsų nusiskundimų dėl kavos yra tas, kad gavus greitą energijos pliūpsnį, ta energija,  praėjus šiek tiek laiko, taip pat greitai smunka žemyn, tuomet matcha arbata yra būtent jums.

Prisimenate anksčiau minėtą L-teaniną? Ši amino rūgštis taip pat koreguoja kofeino įsisavinimo greitį, todėl sušvelnina staigius energijos pokyčius ir tolygiau ją palaiko. Be to, jis koreguoja kofeino poveikį ir gali padėti išvengti su juo susijusių problemų, tokių kaip drebančios rankos, nerimas ar irzlumas.

Dar daugiau sveikatos privalumų

Matcha turi daugybę privalumų dėl sveikatos. Daugiau apie tai skaitykite čia.

Pradėkite savo matcha kelione jau šiandien!

Grįžti į tinklaraštį